Case-beskrivelse fra et Terapeutisk samtaleforløb

Overtænkning og negative tanker

Sebastian er 23 år og har haft et almindeligt terapeutisk samtaleforløb med mig i ca. 7 måneder. De første 2 måneder havde Sebastian en samtale med mig hver uge, hvorefter det blev hver anden uge, og til sidst havde han blot en samtale ca. en gang om måneden efter hans eget ønske og behov.

Sebastian manglede overskud, og de negative tanker fyldte meget

Sebastian opsøgte mig, fordi han følte sig deprimeret og ikke havde overskud til særlig meget. Bl.a. havde Sebastian ikke overskud til at vaske op og gøre rent i sin lejlighed. Hans hverdag bestod af at arbejde og træne og indimellem besøge sine forældre.
Derudover havde negative tanker og overtænkning fyldt meget for Sebastian i flere år. Han ønskede derfor at få mere kontrol over de negative tanker om sig selv og at blive bedre til ikke at overtænke de fleste situationer.
Under hele samtaleforløbet har Sebastian gjort fremskridt i forhold til hans mål med forløbet, og allerede efter kort tid oplevede han at have mere overskud i hverdagen, uden at opvasken skulle tage en evighed at komme igennem. I dag formår Sebastian at tage et realistisk blik på de negative tanker, når de dukker op, sådan så de kun fylder en lille smule i løbet af ugen. Sebastian er derudover blevet god til at fokusere på sig selv, og hvad der gør ham glad, så overtænkningen om, hvad andre mon tænker om ham, ikke længere fylder så meget hos ham. Bl.a. oplever Sebastian så meget overskud nu, at han har valgt at starte på et nyt uddannelsesforløb, som giver ham flere kompetencer og ny viden inden for et område, der interesserer ham meget.

Om sit personlige resultat af samtaleforløbet fortæller Sebastian:

”Jeg har lært mig selv meget bedre at kende, og jeg har lært, hvordan jeg skal håndtere de her negative tanker, og hvordan jeg skal bearbejde, at der kan være bump på vejen. Jeg har lært, hvordan jeg skal tackle de her negative tanker for at kunne vende det til noget positivt.
Det er sådan set hele essensen i det, som jeg har ville arbejde med mig selv omkring, og det er helt klart blevet meget bedre.
Det som jeg konkret gør, når en negativ tanke kommer, det er at jeg tænker rigtig meget over situationen, og hvad det er, der har skabt den her tanke, og hvordan jeg kan vende det til måske noget positivt. Et godt eksempel kunne være, det her med at være usikker omkring sin krop og sit tøj og hvis man fik en kommentar til det, så prøve at tænke ”det kan godt være at én person synes en ting om det, men jeg ved, at jeg arbejder rigtig hårdt for mig selv på min træning og det mål, som jeg har haft fra starten af”.
Jeg har bl.a. gået igennem faser i mit liv i forhold til, hvordan mit tøj skulle sidde, og i dag er jeg blevet meget mere afslappet og sådan ”alting behøver ikke at sidde så formfitting og så pænt på mig”, fordi jeg er komfortabel i det, jeg har på.
Så det er det der med at arbejde med, at den negative tanke er der, men at forsøge at få den vendt til noget positivt, som kan rykke dig fremad. Det her med at være mere selvsikker og tænke, at en person kan synes noget om dig, men det er ikke ensbetydende med, hvad du selv synes er rigtigt.”

Overtænkning og negative tanker havde fyldt i mange år, og Sebastian var bange for, at det havde givet ham en depression

”Før jeg startede i forløbet, og årsagen til at jeg startede, det var de her negative tanker, og at det fyldte for meget i min hverdag. De har fyldt i mange år, men det havde ligesom sit højdepunkt inden for de sidste 2 år, hvor det virkelig gik mig på. Jeg havde svært ved at adskille det positive fra det negative i form af alle situationer. Det var ikke kun i relationer eller med piger, det var alt. Også mit arbejde og min skole og sådan noget. Det var meget om, hvad folk mon tænkte om mig. En god del af de tanker gjorde, at jeg var meget usikker og ikke havde det særlig godt med mig selv. Så det var de her negative tanker, som fyldte rigtig meget, og som jeg havde en frygt for måske havde skabt en form for depression. Så jeg var kommet frem til, at jeg gerne ville lære at arbejde med tankerne.”

De negative tanker fylder ikke længere på samme måde, og det føles som en kæmpe sejr!

”I dag føler jeg meget mere overskud. Det kan være alt fra at tage opvasken til at gå ordentlig tid i seng. Jeg føler at tingene er meget mere overskuelige i hverdagen. Jeg har lært at lave en plan for, hvornår jeg godt kunne tænke mig at få lavet tingene.
Det gør det hele lidt mere overskueligt for mig, så det hele pludselig gav mening for mig, fordi i starten sagde jeg til mig selv ”jeg kan simpelthen ikke se meningen i det her”, og det var selv omkring de mest basale ting såsom opvasken.
I forhold til de negative tanker, tænker jeg slet ikke mere over, om andre folk synes mit tøj og udseende er pænt. Og det har været en kæmpe sejr for mig, fordi at det har givet mig den der følelse af at kunne være selvsikker i mig selv og tænke ”ved du hvad, jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad andre de synes”. Det er helt klart et problem, som har vendt sig gevaldigt.
Som jeg også sagde før, så har forløbet gjort at alt giver meget mere mening for mig, hvilket også skaber et mere positivt syn.
Jeg er blevet meget mere positiv omkring mange forskellige ting, som jeg ikke var før.”

”Selve essensen i samtalerne har gjort, at jeg har kunne tænke over tingene på en helt anden måde”

”Hvis jeg skal nævne én ting, som helt klart har været en god ting for mig, så er det bare generelt samtalerne. Det her med at sidde over for et menneske og få stillet nogle spørgsmål, som sætter tingene i perspektiv og får en til at tænke yderligere over det efterfølgende. Jeg har siddet meget tit nede i bilen efter vores samtaler og tænkt rigtig meget over, hvad der er blevet spurgt om og over mine svar generelt. Og tænkt ”okay er det faktisk sådan, jeg har det?”, fordi jeg ved, at jeg bare kan sige tingene, som de er her. Jeg behøver ikke at opdigte historier, jeg har kunne sige tingene, som de er.
Så det er essensen i selve samtalerne, der har gjort, at jeg har kunne tænke over tingene på en helt anden måde efterfølgende, som jeg slet ikke have kunne før.”

Frygten for at skulle tale med en fremmed om sine problemer, var ved at afholde Sebastian fra at søge hjælp

”Jeg tror hele frygten for mig i starten var… jeg tænkte over, om det var nødvendigt at gå til en psykolog, før jeg nogensinde faktisk tog beslutningen, om at gøre det, fordi jeg frygtede faktisk at snakke med et fremmed menneske om det. Jeg tænkte, det behøver jeg ikke, det er ikke nødvendigt for mig. Jeg tænkte, ”jeg har ikke lyst, jeg tør simpelthen ikke”. Men det har været en øjenåbner at snakke med et andet menneske, som har kunne stille de rigtige spørgsmål og har kunne få en til at tænke over tingene på en helt anden måde.”

Sebastian var en smule skeptisk ved opstarten af forløbet – kan hun mon stille de rigtige spørgsmål?

”En ting jeg måske var lidt skeptisk over for, var det her med baggrund og viden. Det der med, at du stadigvæk var under uddannelse. Du havde en baggrund i at snakke med mennesker gennem din socialrådgiveruddannelse, men var ikke færdiguddannet psykolog. Så det har jeg tænkt en lille smule over, om du har været i stand til at kunne stille de rigtige spørgsmål. Men det har du klart bevist, at det kan du sagtens, og det har gjort en indflydelse på mig i hvert fald, de spørgsmål du har stillet.”

Scroll to Top